Ce este un DAW?
O stație de lucru audio digitală (DAW) este un software de bază pentru producția muzicală. DAW-urile oferă o gamă largă de instrumente pentru înregistrarea, editarea și mixarea fișierelor audio și MIDI. Ele sunt, de asemenea, utilizate în configurațiile profesionale și personale de producție muzicală.
În cele din urmă, DAW-urile vin cu plugin-uri audio și de efecte excelente, imediat ce sunt livrate. Editorii audio digitali, pe de altă parte, sunt de obicei limitați la câteva pluginuri de bază foarte simple. Așadar, dacă nu sunteți mulțumit de plugin-urile implicite, va trebui să achiziționați unele mai bune pentru a obține rezultatul dorit.
Important!
DAW-urile lucrează numai cu semnal audio digital, astfel încât intrările audio analogice trebuie mai întâi convertite în semnale audio digitale. Aici intervine interfața audio.
Știai că ...?
Toate sunetele pe care le auzim sunt semnale analogice. Acestea sunt unde sonore continue pe care urechea umană le percepe. Deoarece computerele nu pot interpreta semnalele analogice, acestea trebuie convertite în numere binare, sau semnale digitale.
Ce este o interfață audio?
O interfață audio este un mic dispozitiv pe care îl conectați de obicei la computer prin USB. Acesta este prevăzut cu mai multe canale de intrare pentru microfoane, instrumente și controllere MIDI.
În termeni simpli, interfața audio acționează ca o punte de legătură care convertește atât semnalele MIDI, cât și cele analogice și digitale și le direcționează către DAW pentru procesare și rafinare.
Ce poate face un DAW?
Principalele funcții ale unui DAW pot fi rezumate în patru categorii principale: înregistrare, editare, mixare și modificare audio. Prin aceste funcții, DAW-urile vă ajută să creați fișiere audio de la zero și să le transformați dintr-o înregistrare brută într-un produs final complet masterizat.
Știați că?
Dacă aveți o interfață audio mai avansată, cu patru sau mai multe canale de intrare, puteți înregistra simultan mai multe instrumente și voci.
Cum să alegi cel mai bun DAW pentru tine?
Pe piață sunt disponibile multe DAW-uri, dar nu toate sunt create la fel.
Unele DAW-uri sunt potrivite pentru începători, în timp ce altele sunt destinate celor cu mai multă experiență și expertiză. Indiferent de care parte a baricadei vă aflați, există mai mulți factori pe care trebuie să îi luați în considerare înainte de a achiziționa un DAW. Iată care sunt cei principali:
- Compatibilitatea software și hardware
- Ce intenționați să realizați?
- Nivelul dumneavoastră de expertiză
- Bugetul dumneavoastră
Compatibilitatea software și hardware
Nu toate programele DAW pot funcționa cu orice dispozitiv sau sistem de operare. Unele DAW-uri sunt compatibile doar cu sistemele Windows (Sonar Cakewalk) sau Mac (Logic Pro, GarageBand), așa că este esențial să țineți cont de acest aspect înainte de a achiziționa unul.
Mac vs. PC
La începuturile lor, DAW-urile erau axate pe platforme, majoritatea creatorilor și muzicienilor împărtășind o preferință pentru ușurința de a crea muzică pe sistemele Mac.
În prezent, nu mai există o diferență prea mare. Atât Windows, cât și Mac sunt practic egale în ceea ce privește puterea și competența în producția muzicală, astfel încât alegerea nu mai este atât de importantă ca odinioară.
În plus, multe DAW-uri moderne au compatibilitate multi-platformă. Așadar, nu trebuie să vă forțați să schimbați sistemul în favoarea unui DAW pe care îl doriți. În schimb, cel mai bine este să rămâneți cu sistemul cu care vă simțiți cel mai confortabil și să alegeți un DAW care să funcționeze cu acesta.
Pe de altă parte, ceea ce este nenegociabil sunt specificațiile computerului dumneavoastră. DAW-urile folosesc multă memorie RAM și spațiu pe unitatea de disc a unui computer, așa că va trebui să vă asigurați că dispozitivul dvs. îndeplinește cerințele minime de sistem.
Iată un exemplu de listă de numere de specificații minime pentru cele mai multe DAW-uri high-end:
- Procesor quad-core recomandarea mea ar fi de la Intel i9900K în sus și la AMD de la Ryzen 5600x în sus
- Minim 8G RAM recomandat 16 G RAM și cel mai recomandat 32g mai ales dacă utilizați și instrumente virtuale
- 500 GB de stocare internă pe disc/obligatoriu SSD sau M2 simplu sau PCI express
- Un sistem de operare pe 64 de biți
- Un ecran de 13-15 inch/Rezoluție Minimă recomandată FULL HD 190x1080
Compatibilitate cu plugin-uri audio
De exemplu, în timp ce pluginurile Avid Audio eXtension (AAX) (deși sunt disponibile doar în Pro Tools) pot funcționa atât pe Windows, cât și pe Mac, pluginurile Audio Units (AU) de la Apple, pe de altă parte, sunt limitate la macOS și dispozitivele iOS.
Pentru a vă asigura compatibilitatea pe sistemul preferat, optați pentru pluginurile Virtual Studio Technology (VST). Aceste pluginuri există din 1996 și sunt acceptate pe scară largă pe multe DAW-uri populare în prezent.
Unul dintre motivele pentru care VST este utilizat pe scară largă este operabilitatea sa chiar și într-o configurație extinsă care implică mai multe dispozitive. Și, bineînțeles, pentru că este gratuit și compatibil cu majoritatea DAW-urilor, cu excepția celor create de Apple.
Nivelul de expertiză!
Așadar, dacă sunteți complet nou în domeniul producției muzicale, nu vă aruncați imediat în DAW-uri precum Pro Tools sau Reaper. S-ar putea să vă simțiți copleșit sau frustrat de interfață și să vă opriți chiar înainte de a începe. În schimb, optați pentru DAW-uri mai simple, care sunt mai ușor de navigat și mai ușor de digerat, cum ar fi GarageBand, FL Studio SAU Presonus Studio One 6.
Muzicalitatea este, de asemenea, un factor cheie. Veți avea nevoie de o ureche bună pentru muzică, în special pentru melodie și intonație. Înțelegerea modului de a mixa corect un cântec, astfel încât să sune coerent, intră, de asemenea, în această categorie. Dacă nu aveți urechea pentru ceea ce sună bine și echilibrat, chiar și cel mai avansat DAW nu vă va putea ajuta.
Bugetul dumneavoastră
După ce ați luat în considerare obiectivele muzicale, abilitățile și configurația existentă, următorul lucru important de luat în considerare este cât sunteți dispus să cheltuiți pentru un DAW.
Cele mai bune stații de lucru audio digitale pentru începători și profesioniști
Concluzie
Alegerea unui DAW poate părea intimidantă și copleșitoare, dar nu trebuie să fie așa.
Amintiți-vă doar că majoritatea DAW-urilor de renume, în special cele menționate în acest articol, vă pot oferi rezultate excelente, indiferent de locul în care vă aflați în arcul călătoriei și expertizei muzicale.